tiistai 5. maaliskuuta 2013

Uni

Huomenta kaikille! Tänään heräsin jo puoli kuusi virkeänä unestani, joka oli todella outo ja sai ajatukset pyörimään. En millään saanut unta enää heräämisen jälkeen. Uni pisti mun mielen täysin sekaisin enkä pystynyt sivuuttamaan sitä, vaikka kuinka yritin, jotta saisin unen päästä uudelleen kiinni. Aamun varhaisina tunteina sitten rupesin pohtimaan, mitä uni voisi tarkoittaa.

Lähdin selvittelemään hiukan mitä tämä outo, paljon tunteita herättävä uni voi tarkoittaa. En ole koskaan tulkinnut unia enkä juurikaan lukenut unikirjoja, mutta tämä uni todella oli sen verran koskettava, että pakotti mut ottamaan enemmän selvää unista.





Unille tyypillistä on sen merkityksellisyys symbolien kautta. Jokaisen ihmisen unista kumpuaa symboleja. Symbolit tuovat esille piilotajunnan erilaisia luomuksia, jotka eroavat tietoisen mielen tarinoista. Tietoisuus ja uni, kummatkin ovat yhtä totta. Mielestäni pelottavaa on, että unet voivat ehkä sikäli olla vielä todempia, koska unessa eivät ihmisen puolustusmekanismit pääse vaikuttamaan suojaavasti. Koska unissa mielen torjunta on poissa, tapahtuu unissa paljon psyykkistä työtä.

Unet voivat olla ja ovatkin usein täysin epäloogisia päivätajunnan kannalta. Päivätajunnassa usein pyrimme välttämään ristiriitaisuuksia ja olemaan loogisia ja rationaalisia. Unien rakenne on toisenlainen. Unet usein tulvivat ristiriitaisia ajatuksia, kuvia, absurdeja näkyjä, seksuaalisuutta, seksiä, irstailua. Unissa ajantaju katoaa, ja jopa esineet näyttävät mielettömiltä. Mikään ei ole kuten päivätajunnassa. Unet todella ovat kiehtovia, mutta usein myös pelottavia.

Piilotajunta järjestelee asioita omalla tavallaan, ja sille juuri oikealla tavalla. Aivan samoin kuin ne keinot ja valinnat, joita teemme arkielämässä ovat aina sen hetken parhaat valinnat, olivatpa valinnat kuinka absurdeja tahansa. Toisin sanoen valinnat ja keinot ovat parhaat valinnat, mutta eivät välttämättä johda yksilön kannalta parhaaseen tulokseen, koska psyykkisiä vaihtoehtoja on liian vähän käytettävissä.
Unien sekavuuden tai näennäisen sekavuuden vuoksi niitä on vaikea ymmärtää. Sen vuoksi unia ei mielestäni kannata jäädä kauhean pitkäksi aikaa kuitenkaan pohtimaan, jos ratkaisua ei löydy.

Unissahan ei meidän valvekokemusten kannalta ole yleensä mitään ideaa tai järkeä. Sen vuoksi ne usein sivuutetaan tai kerrotaan kevyesti. Unet voivat saada ihmisen täysin ymmälleen, kuten mun uni sai mut viime yönä. Nämä ovat siis normaalia unennäköön liittyviä seikkoja.

Uskon, että unet ja niiden merkityksien ymmärtäminen voivat olla erittäin tärkeitä ja vaikuttaa päätöksien tekoon valvetilassa. Mielestäni unia kannattaa aina hiukan pohtia, eikä täysin sivuuttaa. Olen itse ainakin sitä mieltä, että jostainhan ne kumpuaa ja jostain niiden on pakko kertoa. Aina kuitenkin kannattaa muistaa, että unet voivat nimenomaan symboloida jotain, mutta eivät ole suoraan totta todellisuuden kanssa.
Tärkeintä mielestäni on unien tutkimisen sijaan elää tässä hetkessä ja havainnoida todellisuudessa tapahtuvia asioita. Kukaan ei voi varmaksi sanoa, mitä unet todella tarkoittavat.

Jos kiinnostuit, lisää unista voi lukea esimerkiksi netistä unien tulkinnasta kertovilta nettisivuilta tai unikirjoista.

Onko kenelläkään kokemusta hyvistä unikirjoista!?


Susanna



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutat suuresti meidän päiväämme jättämällä kommentin!