tiistai 19. helmikuuta 2013

Totuus ripsiseerumeista?

Tänään ajattelin kirjoittaa sosiaalisessa mediassa viime aikoina arvostelua ja kritiikkiäkin saaneista ripsiseerumeista. Lehdissä on kirjoitettu, että ripsiseerumeissa piilee riskejä. Riskien syynä pidetään sitä, että seerumien valmistajat ovat yrittäneet peitellä, että tuotteet sisältävät lääkeaineita. Lisäksi seerumeiden pitkäaikaiskäyttöön sisältyy riski, sillä pitkäaikaishaitoista ei ole tutkimusta.

Mitkä nämä lääkeaineet sitten ovat joita valmistajat ovat yrittäneet peitellä?
Osa ripsiseerumeista sisältää prostaglandiinin johdannaisia, jotka muistuttavat bimatoprost-lääkeainetta, jota käytetään silmänpainetaudin hoidossa. Tässä kaksi nimeä, jotka ovat prostaglandiinin lääkeainejohdannaisia: Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide ja Isopropyl Cloprostenate. Lääkkeen kaltaista ainetta sisältävien ripsiseerumien mahdollisia haittavaikutuksia ei ole tutkittu.




Mitä sivuvaikutuksia ripsiseerumit voivat sitten aiheuttaa?
Prostaglandiinin johdannainen voi aiheuttaa kutinaa ja polttavaa tunnetta, ärsyttää silmää ja ihoa sekä tummentaa silmäluomia tai silmän iiristä. Ripsiseerumit voivat myös aiheuttaa allergisia reaktioita tai silmätulehdusten aktivoitumista. Lisäksi ripsiseerumeista luopuminen voi tulla hankalaksi, sillä ripsien kasvu lakkaa, kun aineen käytön lopettaa.

Mutta miksi sitten käyttää ripsiseerumia, jos siinä piilee paljon riskejä?
Ripsiseerumeita käyttävät tavoittelevat pidempiä ja tuuheampia ripsiä. Lisäksi ripsiseerumeita on nopea ja helppo käyttää, ripsiä ei tarvitse käydä säännöllisesti huollattamassa, kuten ripsenpidennyksiä. Lopputulos on luonnollinen. Moni aikaisemmin pidennyksiä käyttänyt on siirtynyt käyttämään ripsiseerumeita juuri tämän helppouden ja luonnollisuuden takia. Ripsiseerumi levitetään ripsen tyveen, ei silmään, joten sivuvaikutukset tuskin ovat pysyviä tai pahoja.

Markkinoilla on myös seerumeita, joilla on luomusertifikaatti, kuten esimerkiksi Radicalash. Suurin osa Suomessa myytävistä ripsiseerumeista ei sisällä prostaglandiini johdannaisia, vaan teho syntyy kasviyhdisteistä. Kuitenkin moni kuluttaja pitää prostaglandiinin johdannaisia sisältäviä ripsiseerumeita tehokkaampina.



Itse kuulun näihin lukuisiin, jotka käyttävät ripsiseerumia. Tiedostan riskit, mutta uskon, että riskejä tuovat nimenomaan seerumin pitkäaikaiskäyttö. Aluksi käytin seerumia reilu kuukauden ajan säännöllisesti päivittäin. Sen jälkeen olen seerumia käyttänyt vain satunnaisesti silloin tällöin. Itselläni en ole huomannut edellä mainittuja haittoja. Sen sijaan ripset ovat kasvaneet todella tuuheiksi ja pitkiksi. Käyttämäni ripsiseerumi on nimeltään RevitaLash, joka sisältää Decholoro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamidea. Maahantuojan mukaan aine on täysin turvallinen ja EU-lainsäädännön mukainen. Esimerkiksi Ruotsissa prostaglandiinin johdannaisia sisältäviä ripsiseerumeita on kuitenkin kielletty.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että kohtuukäytöllä ei voi saada suurta vahinkoa aikaiseksi, ja kun tiedostaa mahdolliset riskit, voi havainnoida tarkemmin mahdollisia sivuvaikutuksia. Seerumin käyttö kannattaa tietysti lopettaa, jos sivuvaikutuksia alkaa näkymään. Pitämällä pienen tauon voi vaikutukset kadota ja myöhemmin voi kokeilla uudelleen. Uskon, että kaikkiin aineisiin liittyy aina joitakin riskejä, mutta terve maalaisjärki auttaa tällaisissakin asioissa. Älä käytä ainetta, jos se alkaa tuntua epämiellyttävältä! Ei terveyttään kuitenkaan kannata riskeerata turhamaisuuksien vuoksi.

Millaisia kokemuksia muilla on ripsiseerumeista?

Susanna



Lähteinä käytetty: Kauneus ja Terveys 1/2013 "Ripsiriita seerumeista" sekä Iltalehti Tiistai 5.2.2013  otsikolla "Ripsiseerumissa piilee riskejä".










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutat suuresti meidän päiväämme jättämällä kommentin!