tiistai 21. toukokuuta 2013

Hengenpelastaja

Eilisen tapaan hyvä fiilis jatkui myös tänään, sillä sain nauttia pitkästä aikaa vapaapäivästä. Päivän vietinkin leppoisasti rentoutuen. Vapaapäivän lisäksi hyvän fiiliksen toi se, kun kävin luovuttamassa verta tänään. On ihanaa saada auttaa apua tarvitsevia ja tietää, että omalla panostuksella voi jopa pelastaa jonkun elämän. Verenluovutus on konkreettinen ja helppo tapa tehdä hyvää, ja sen vuoksi sitä tekee mielellään. Luin tänään, että Suomessa potilaat tarvitsevat yli tuhannen verenluovuttajan apua joka päivä. Ne ketkä luovutettua verta tarvitsevat ovat kaikenikäisiä syntymättömistä vauvoista vanhuksiin.



Ketkäs sitten voi luovuttaa verta? Voit luovuttaa verta, jos olet 18-65-vuotias, vähintään 50 kiloa painava ja sinulla ei ole terveydellisiä esteitä luovutukselle. Uusi luovuttaja voi olla kuitenkiin korkeintaan 59-vuotias. Punaisen ristin veripalvelun nettisivuilla voi tehdä testin ja selvittää sovitko luovuttajaksi.

Mä varasin ajan verenluovutukseen, ja sen avulla verenluovutuksessa ei kestänyt kovinkaan kauaa, mutta sinne voi mennä myös ilman ajanvarausta. Ajan voit varata täältä. Jokaisella kerralla tehdään haastattelut ja mitataan luovuttajan hemoglobiini. Luovutukseen kokonaisuudessaan kannattaa varata noin tunnin verran aikaa. Luovutuksen jälkeen on hyvä jäädä hetkeksi lepoasentoon sekä syömään ja juomaan.

Veripalvelu tarjoaa pientä syötävää luovutuksen jälkeen
Naiset voivat luovuttaa verta 91 päivän välein, enintään 4krt/v ja miehet 61 päivän välein, enintään 6krt/v.


Verenluovutuksen jälkeen on niin hyvä fiilis siitä, kun on tehnyt jotain todella arvokasta. Jos et ole vielä käynyt luovuttamassa verta niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Ryhdy siis sinäkin hengenpelastajaksi!

Susanna



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutat suuresti meidän päiväämme jättämällä kommentin!